Túrkeve

Túrkevét kocsival tudjuk megközelíteni.
dsc_6709sz.jpg
 

Túrkeve Termál Szálló, Apartman, Faház és Kemping

5420 Túrkeve, Kuthen király utca 11.
Az útról a fürdő parkolóját pillantjuk meg jobbra. Balra pedig ha tovább haladunk meg lesz a recepció parkolója is, ami murvás. A recepció épületéhez szépen lerakott járda vezet. Az ajtót nekünk kell kinyitni, de átlagosan nyitható. Ahogy belépünk a hallba, van hely a kanapén lepakolni a táskáinkat. A recepciós pult nagyon magasan van, engem általában nem vettek észre, annak ellenére, hogy szóltam, csak amikor már matattam valamit a pulton, de kedves a kiszolgálás. A könyves polc jó része elérhető magasságban van és a játékokhoz is hozzá lehet férni. A közös női mosdóba gond nélkül be lehet férni, viszont a wc fülke ajtaját már nem lehet becsukni. A kézmosás is sikeresen megtörténhet, (amennyiben nem szeretnénk szappant és kéztörlőt használni.) A másik folyosón van mozgássérült wc, nagyobb hellyel, csukható ajtóval. Viszont ehhez kulcsot kell kérni a recepcióról, ami nem mindig van nyitva. De talán ez annyira nem is baj, mert a wc ülőke a falnak támasztva hever. Szappan nincs. Összességében nekem komfortosabb volt a női wc, bár nem nyitottak rám, mert a vendégek épp máshol tartózkodtak. Az étkezőben az asztalokhoz székek vannak, így ezek könnyen arrébb mozdíthatók. A konyhai részbe be lehet férni, akár a hűtőhöz, mosogatóhoz vagy az evőeszközökhöz. A szálló rész található ebben az épületben és ez az egység van a legközelebb az akadálymentes fogalmához.  A bejárati ajtók elég szélesek. A mi szobánkban egyből szemben található a fürdő, ahol az ajtót nem lehetett rendesen kinyitni a wc-től, a sarokban a zuhanyzó fülke, és jobb oldalt egyből a csap, ami nem túl alacsony. A kuka a wc fölött, egyedül nem értem el. A bejárati ajtótól jobbra a szekrénysor, ami használható és balra a szoba, az egyszemélyes ágyak alacsonyak, de az egyikhez simán oda lehet férni. A másik kettő között a dohányzóasztal és puff foglal helyet, ezektől szűkösebb az a rész. Az "erkélyre" is könnyen ki lehet gördülni, így kikerülve a recepciót.
Az apartmanházakhoz murvás út vezet, bár nekünk azt mondták ez az egyetlen akadály, a bejáratnál még fogadott két lépcső és egy küszöb, amit a teraszon való ki-be közlekedéssel le tudtunk redukálni egy nagyobb lépcsőre. A szűk fürdőt is említették, ahol épp hogy befértem, a két hajtókarikám súrolta az ajtófélfát. Itt nagyobb a hely a fürdőben. Ugyanúgy sarokzuhanytálca van, függönnyel, a csaphoz és a wc-hez kényelmesen odafértem. A konyhába is szűk a hely, itt a szemetes, amit szintén nem értem el. A társalgóban az asztalhoz oda lehet férni, a székek arrébb mozdíthatók. A kanapé és a dohányzó asztal között el lehet jutni a szobához, ha nem ül senki a kanapén. A szobában az ágyak magasabban vannak, szerintem átlagos magasságúak. A kemping rész be volt zárva, de a faházakhoz itt is mindenhol egy lépcső vezet. A vizesblokkhoz azonban nem. A szállástól gyalogút vezet át a fürdő területére, amit néhol már megviselt a környezete, de még jól járható, este sötétben is.
dsc_6526sz.jpg

A fürdő

Ugyan téli szezonban jártunk erre, de a kinti terület füves, kis utakkal, az úszómedencéhez számtalan lépcső vezet. A termál medencéhez lankás út vezet, így a medence széléről be lehet merülni, emelőt nem láttam, bár sajnos nem is kérdeztem. Az udvarról lankás farámpán és egy ajtó kinyitással lehet bejutni az épületbe. A mozgássérült öltöző és mellékhelyiség egymás mellett található  a földszinten a lifttől jobbra. Az öltözőben van elég hely, van pad is, ahova le tudunk pakolni, vagy akár átülni, ha kényelmesebb, és vannak szekrények is, így ide be tudjuk tenni a ruháinkat. A mozgássérült wc-ben van elég nagy hely, a wc átlagos magasságú, jobbról és szemből megközelíthető, a bal oldalán a falra szerelve van egy kis kapaszkodó. Ruhaakasztó, tükör, magasan van, a csap használható. Ezen a szinten található pelenkázó és masszázs szoba is. A lábmosó mellett át is lehet gurulni könnyedén a medencékhez, csak egy lengőajtót kell eltolnunk. Minden felnőtt medence kiemelkedik a talajból, kb 40-50 cm-re. A gyógyvizes medencéhez egy pár lépcső vezet és körbe is van kerítve sajnos, így elkerülhetetlen a lépcsőzés. A jaquzzi medencéhez van még egy plusz perem lejjebb, de ez is a lépcsőkön keresztül közelíthető meg inkább. Az fekvő pezsgőmedence, az úszómedence, szélére könnyedén áttudunk ülni és onnan becsobbanni a vízbe. Lépcsőn is ki jöhetünk, ha már kifáradtunk. A gyerekmedencéhez egy lépcsőn kell lemenni, majd a vízbe két lépcső vezet lefele. A törölköző akasztó a gyerekekre is gondol, így kerekesszékből is könnyedén rá aggathatjuk a holminkat. A gyógyászati részleg zárva volt.
Az emeletet lifttel közelíthetjük meg, aminek az ajtaja önállóan nyílik, a gombokat pedig el lehet érni. A kis bolt kicsi :) de segítőkész az eladó. A büfé se nagy, és a pult is magas. A pihenő és a játszóház is megközelíthető 4 keréken. A szaunákhoz könnyedén odagurulhatunk, az ajtajuk elég nagy, hogy beférjünk a székkel, viszont átülés után érdemes kihozni a széket, hogy mások is beférjenek. A merülőmedencét csak létra segítségével lehet igénybe venni.

Fekete István Oktatóközpont

5420 Túrkeve, Ecsegi út 22.

http://www.nimfea.hu/programjaink/aktualis_program.htm

Szezon híján, magunk jártuk körbe a lovakat és haladtunk végig az ösvényen. A kaputól földúton - ami esetünkben sárutat jelentett-, vagy egy kis járdán, ami nagyobb kockákkal van kikövezve közelíthetjük meg az állatokat és az erdei utat. A farmon még csak-csak el lehet közlekedni, és akik tudnak a macskakövön menni, az erdőben is jól érezhetik magukat. Nagyon hangulatos a kis ösvény. A kilátóhoz lépcsők vezetnek, a kijelölt út pedig apró fából, murvából van kirakva. Kísérővel vagy nagyobb kerékkel könnyebben végigjárható.

Református Templom

5420 Túrkeve, Kossuth utca 1.

A templomhoz elölről két lépcsőfok vezet.