Kirándulás a Közép-Dunántúlon

Szeretet szobor

Vál, Haraszthy szőlőbirtok

https://val.kornyeke.hu/love-szobor

Ahogy felérünk a a Haraszthy birtokhoz jobb oldalt van egy parkoló, ahonnan kicsit köves út vezet le majd vele majdnem szembe felfele a szőlőbirtok felé. Kis tábla jelzi merre található a szobor. Földes úton megközelíthető. A büfé és a mosdó egy pódiumon van, így egy lépcsőn keresztül megközelíthetőek. Csodálatos a kilátás a padoktól is, ahova oda gurulhatunk kerekesszékkel is. De ha közelebbről szeretnénk szemügyre venni a szobrot a földes úton körbe járhatjuk.

img_20230809_174851.jpg

Balás Jenő Bányamúzeum és Földtani Park

8082 Gánt Bányatelep 1.

https://bauxitfoldtanipark.hu/

A parkoló területén, a kasszához, bányászati múzeumhoz és a bauxitbánya területéhez is fehér apró kavicsos részen lehet eljutni, ami nehezen járható kerekesszékkel, de nincs szintkülönbség, így lassabban de mindenhova eljuthatunk egyedül is.

Kassza épület

Az épületbe egy lépcső vezet, így az ablak is magasan van, de a kasszánál lévő hölgy ahogy észrevett minket egyből kijött és nagyon segítőkész volt.

Az épület előtti részen könnyedén lehet közlekedni. Az ajtó viszont nehezen nyitható. Bent az előtérben a kiálított köveket szemügyre vehetjük. A konferencia terembe is könnyedén bemehetünk - ha ide vagyunk hivatalosak. A mozgássérült mosdó kultúrált, van bent elég nagy hely. A wc csésze magasított, két oldalán van kapaszkodó. A wc papír oldalt a falon elérhető. Kukából van egy lábbal nyitható, és egy könnyebben használható is. A mosdókagyló alá befértem, a szappantartó helye üres volt, de a csapon volt egy másik folyékony szappan. A falon pedig egy kézszárító. A tükör dönthető, így láttam magam benne.

dsc_1486.JPGdsc_1485.JPG

Bányászati kiállítás

A múzeum előtt is megtekinthetünk már egy csillét és több gépet is. A múzeum bejáratánál az ajtó mindkét szárnyát ki kell nyitnunk, hogy beférjünk a régi kiépített bányába. A bánya egész területe jól járható, mert a földre van terítve egy gumi szalag - valószínűleg egy régi bányászati eszköz. A kijáratnál már simán kifértünk.

dsc_14971.jpgdsc_1508.jpgdsc_1512.jpg

Geodéziai park

A régi bánya területe könnyebben járható, mind a letaposott úton, mind a még kevésbé járt részen. Viszont vannak nagyobb szintkülönbségek. Sok része egyedül is bejárható, de a legmagasabb részre talán elkél a segítség. Részemről megelégedtem a lenti látvány csodájával is, de ha legközelebb erre járok biztos megmászom! 

dsc_1535.jpg

Gesztesi vár

2824 Várgesztes, Vár utca

http://www.vargesztes.hu/a-telepules/gesztesi-var

Útközben van egy füves pihenőhely, ahol el lehet lavírozni. A várhoz erdei beton úton lehet feltekerni, a végén nagyon meredek, én egyedül nem tudtam felmenni. A várat körbe tudtuk kerülni fent, a belseje le volt zárva.