Hortobágy

Sajnos ide csak autóval lehet eljutni. Alacsonypadlós buszt itt nem láttam. De mindenképp megéri ellátogatni és megnézni a ma élő hagyományt.

dsc_3311.JPG

Hortobágyi Vadaspark

4071 Hortobágy
https://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/vadaspark

A látogatóközpontnál lehet jegyet vásárolni. A Hortobágy infó épület mellől indul az alacsonypadlós busz. Van rámpája a járműnek, de az útra nyílik le, így kicsit meredek. A sofőr szívesen segített a fel- és leszállásban. Hárman elfértünk székkel együtt a buszon. A vadaspark egy része jól járható kerekekesszékkel. Van két alagút is melyek végén üveg búra található, így közelebbről láthatunk pár állatot. Ha tovább haladunk, vagy letérünk az útról, füves részen haladhatunk. Emelkedők itt nincsenek, így ez is járható csak lassabban. Két fahíd is van, melyekre kicsit meredek a feljutás, de a korlát segítségével felhúzhatjuk magunkat. A bolthoz egy magas küszöbön kell átküzdeni magunkat. De mindenki nagyon segítőkész itt. A Safari kocsira is amikor befizettem, kérdezték, hogy hogy tudnak segíteni a felszállásban. Ez amúgy elég magas, lépcsős kis autó. Az épület oldalában található a mozgássérült mosdó is. Itt elég nagy a hely. A wc csésze magas, középen szokásos módon ki van vágva. Két oldalra szereltek kapaszkodót. A csap alá befértem, a tükörben nem láttam magam.

Hortobágyi Pásztormúzeum

4071 Hortobágy, Petőfi tér 1.
https://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/csardak-utja/oldal/pasztormuzeum

Ide nem jutottunk be, de a bejáratnál fotocellás ajtó fogad, szint különbség nélkül. Legközelebb körbe járjuk! 

img_20240804_145454.jpg

A Kilenclyukú híd alatt átmehetünk. Kolodko szobra magasra került, de kiszúrhatjuk. A színpadhoz tartozó nézősornál az első sorban kijelölt hely van mozgássérülteknek!


dsc_3440.JPG

dsc_3455.JPG

Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont

4071 Hortobágy, Petőfi tér 9.
https://visithortobagy.com/

A bejárathoz az udvarból lankás rámpa vezet. Az információs pult egy része lealacsonyított így kényelmesen tájékozódhatunk és akár vásárolhatunk a szuvenír boltból. A kiállításhoz lifttel lehet felmenni. A nyilvános mosdó a ház hátuljában, eldugva található. Itt van mozgássérült mosdó is, melyben elég nagy a hely. A wc csésze normál kialakítású, két oldalán kapaszkodóval. A csap alá befértem. A tükörben láttam magam.

img_20240804_143406.jpg

img_20240804_144752.jpg

Hortobágy Infó

4071 Hortobágy, Petőfi tér 12.
https://visithortobagy.com/

Zökkenőmentesen bemehetünk a kedves kerek épületbe.

Mátai ménes

4071 Hortobágy, Máta major 48.
http://www.hortobagy.eu/

Telefonos beszélgetésünk alapján a múzeumuk és a birtok körbe járható kerekesszékkel. Lovaskocsikázáshoz van egy speciális szekerük, melyhez van mobil rámpájuk. De a rámpa meredeksége miatt kizárólag kísérővel tudunk felmenni a szekérre. Ha szeretnénk kipróbálni, előre egyeztetés szükséges!

Hortobágyi Csárda

4071 Hortobágy, Petőfi tér 1.
http://www.hortobagyicsarda.eu/

Az udvaron egy padot arrébb helyeztek az egyik asztalnál, hogy kényelmesen asztalhoz ülhessünk. Bent a székek is könnyedén arrébb tehetőek. A bejutáshoz az épület végében található lankás emelkedő lehet segítségünkre. Egyszer érdemes bemenni a mosdóba, mert egyben múzeumi berendezéssel is büszkélkedhet az épület. A mozgássérült mosdóban nagy hely van bent. A wc csésze magasabb, középen kivágva. Viszont sajnos nem volt hozzá deszka, ami nem könnyítette meg a dolgom. A csap gondolom állítható magasságú - én sosem merem állítgatni, nehogy az ölembe kössön ki - így ez most elég alacsonynak bizonyult. A tükörben azért jól láttam magam.

Égerházi Imre Galéria

4071 Hortobágy, Petőfi tér
http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/oldal/egerhazi-galeria

Egy lankás rámpa vezet a bejárathoz.

Halastavi ösvény

4071 Hortobágy, Halászbárka Fogadóközpont 
https://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/hortobagy-halastavi-kisvasut/oldal/halastavak

Efelől is csak telefonon érdeklődtem, időnk sajnos nem engedte, hogy eljussunk ide. A Halász bárka parkolójáig el tudtunk volna menni kocsival. Ez a rész azt hiszem, inkább terep, mert a kedves bácsi többször elmondta, hogy csak saját felelősségre menjünk be. A kilátók biztosan lépcsősek.

Pusztai Állatpark

4071 Hortobágy, 33.
http://www.pusztaiallatpark.hu/

Az állatparkhoz műút vezet ki. A google akadálymentesnek írja. Van egy rámpa az épülethez. A terület aszfaltos úton körbe járható.

 img_20240804_200632.jpg

Szervezés közben az összes telefon beszélgetés pozitív volt, mindenki nagyon segítőkész volt. Ha valamilyen kérdésemre nem tudtak válaszolni, utána jártak és visszahívtak! Amikor pedig a helyszínen voltunk, szintén segítettek, de csak abban amiben kértük, vagy szükséges volt! Szerintem még visszatérünk, nem is volt elég az időnk bejárni mindent és ahol voltunk, az is annyira kellemes élmény volt, hogy szívesen újra megnézzük!