Sárvár

A városban a járdák jól járhatók. Néhol picit nagyobb a padka, de ott is fel lehet ugrani, nem vészes. Több helyen látni rámpát, ami néhol túl meredek. A vasútállomástól nincs messze a belváros. A legtöbb helyen segítőkészek és a legtöbb helyre be tudtunk jutni kerekesszékkel. Alacsonypadlós busszal nem találkoztunk és a helyi városnéző vonat sem akadálymentes.

 

Vasútállomás

9600 Sárvár, Vasútállomás
https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/vasutallomas/sarvar

Nem közlekedik alacsonypadlós vonat, mobil emelője sincs az állomásnak. Külön vagonnal érkeztünk, amiben van elektromos emelőszerkezet. Az állomáson a peron végén van kijelölt út mozgássérülteknek. Az épület első bejáratánál lankás rámpán közelíthető meg az ajtó. A pénztár nincs lealacsonyítva. A felújított mozgássérült wc-hez a takarítótól lehet elkérni a kulcsot. Van benne kapaszkodó, állítható tükör, csap, elég hely. 

 

Viktória Hotel

9600 Sárvár, Deák Ferenc utca 6.
http://www.hotel-viktoria.hu/

dsc_3991k.jpg

Akadálymentesnek hirdeti magát. Az udvaron keresztül juthatunk be a recepcióra. Az egy lépcsőt egy lankás rámpa helyettesíti. A recepciósok segítőkészek. A pult magasan van. Az asztalokhoz könnyen oda lehet férni. A reggelit is itt fogyaszthatjuk. A személyzet segítőkész, így a magasabban lévő ételek közül is válogathatunk és a forró víz sem borul az ölünkbe. Ezen a helyen napközben kávézó üzemel.

Van egy két személyes akadálymentes szobájuk, ahol a szimpla ágyaknak köszönhetően - 50cm magas - van elég hely bent. Küszöb nincs, a lámpakapcsolók alacsonyan helyezkednek el. Az asztal, a hűtő, a szekrény alacsonyan van, jól használható. A fogas és a tükör picit magasabban vannak, de ezek is igénybe vehetők. A fürdőszobában van elég hely. A zuhanyrózsa helye magasan van, de lejjebb is rakhatjuk. Van a falra szerelt lenyitható fürdőszék, egy picit meg van süllyesztve a talaj, így könnyen átülhetünk a székre és a víz sem folyik szét a padlón. A csap magasan van és a tükör is, de egy borotválkozó tükör segítségével, amit úgy állítunk, ahogy szeretnénk, könnyen láthatjuk magunkat. A wc picit alacsonyabb, mint a normál wc.

A wellness épülethez is az egy lépcső helyett egy kis lankás rámpa vezet az ajtóhoz. Az ajtó nehezen nyitható, de kérésünkre, ebben is segített a személyzet. A sókabin és a masszázs szoba egy szintben van, de picit szűk az ajtajuk. Sajnos a wellness részleghez egy lépcső vezet lefelé, így nem jutottam beljebb.

A biliárd és csocsó épületéhez 1 kisebb lépcső van, így ide sem jutottam be.

 

Neo Étterem

9600 Sárvár, Sylvester János utca 11.
http://www.neorestaurant.hu/menu.html

A bejárati ajtó nehezebben nyílik, de kifelé már segített a pincér. Nincs küszöb. Az asztalhoz oda lehet férni. A pult magas, de nem lényeg, mert asztalhoz jön a rendelés. Nincs külön mozgássérült wc, a női mellékhelység külső ajtaját be lehet csukni. A bentit viszont már nem. A csapot tudtam használni.

 

Várkapu Vendéglő Panzió

9600 Sárvár, Várkerület utca 5.
http://www.varkapu.hu/

Első ránézésre esélytelennek tűnt az ebéd ezen a helyen. De a pincér segített. Egy padka nagyságú lépcsőt leszámítva hátul, simán helyet tudtunk foglalni az asztalnál. A wc-hez már egy nagyobb lépcsőn kellett felmenni, és az ajtókon is éppen, hogy befértem, de ebben is készséggel segítettek a felszolgálók.

 dsc_4073k.jpg

Vespa Pizza

9600 Sárvár, Hunyadi János utca 18.
http://www.vespapizza.hu/

Nem mentünk vissza, de nincs lépcsője.

 dsc_4222k.jpg

Tinódi Fogadó

9600 Hunyadi János utca 11.
http://tinodifogado.hu/hu/

A kerthelységbe be lehet menni. Onnan mindenhova egy lépcső vezet.

 

Arborétum

9600 Sárvár, Várkerület utca 30/A
http://www.sarvarvaros.hu/sarvari_arboretum

A bejáratnál kicsit nehezebben járható kavics van, de ha autóval érkezünk, ezt áthidalhatjuk. A parkolótól jól járható kavicsos ösvény vezet végig. Néhol kis fahíd vagy kőhídon át haladhatunk tovább. A legtöbb helyen át tudunk kelni. Egy olyan híddal találkoztunk, ahol nem próbáltunk meg végül áthaladni, hanem továbbmentünk a sétaúton egyenesen. A méztermelői részt is be tudtuk járni. Kellemes időt lehet itt eltölteni.

 

Nádasdy-vár

9600 Sárvár, Várkerület utca 1.
http://sarvarvar.hu/

A vár kívülről körbejárható, a parkjában is, bár néhol kicsit sok a murva, így nehezen forog a kiskerék. A vár hídjához egy kevés macskaköves részen kell átevickélni, majd irány a kapu. Bent 3 lépcső fogad, ahol van egy kis meredekebb rámpa – én kértem hozzá segítséget. A házasságkötő teremhez szintén lépcsők vezetnek – nem mintha nyitva lett volna. A múzeum kasszája és a kiállítás is lépcsőzés után tekinthető meg. A vár udvarában leülhetünk, de a büféhez és a könyvtárhoz is egy-egy lépcső vezet. Viszont a parkban érdemes körbe járni.

 

 

Csónakázó-tó

https://www.sarvar.hu/info/szabadido/zoldelmenyek/csonakazoto.html

A tavak mentén kellemes kis kavicsos sétány húzódik, néhol hidakkal.

 dsc_4090k.jpg

Szent László király templom

9600 Sárvár, Kossuth tér
http://www.sarvarsari.hu/

Nincs lépcső, viszont valamiért le volt zárva a bejárat.

 

Evangélikus Templom

9600 Sárvár, Sylvester János utca 5.
https://sarvar.lutheran.hu/

Nincs lépcső kívülről, itt zárva volt az ajtó.

 dsc_3995k.jpg

Gyógy- és Wellness Fürdő Sárvár

9600 Sárvár, Vadkert körút 1.
https://www.sarvarfurdo.hu/virtualis_tura

Ezen a részen nagyon régen voltam. Kívülről akadálymentes, nincs lépcső. Bent van lift. 

 

Kis bolt - Zöldséges

9600 Sárvár, Batthyány utca (4)

Sajnos szűk a hely, de nincs lépcső és mindenhez oda lehet férni – ha nincs bent senki.

 dsc_4008k.jpg

Zalaco Pékáru szaküzlet

9600 Sárvár, Hunyadi János utca 12/C
https://zalaco.hu/

Nem mentem be, de kívülről nincs lépcső.

 dsc_4221k.jpg

Kuglizó Söröző és Lottózó

9600 Sárvár, Széchenyi István utca 19.
https://nyitva.hu/s%C3%A1rv%C3%A1r/kugliz%C3%B3-s%C3%B6r%C3%B6zo-%C3%A9s-lott%C3%B3z%C3%B3-154932

Nem tértem be, de ránézésre, sehol egy lépcső.

 dsc_4216k.jpg