Kaposvár és Deseda-tó kör

Kaposvár

https://vendeg.kaposvar.hu/hu/

 

A belvároshoz vezető úton van egy kis szintkülönbség. A jól járható macskaköves sétálóutcán megtekinthetjük a helyi szobrokat és a fő teret is. A boltok többségéhez egy-két lépcsőfokon keresztül lehet bejutni. A templom bejáratánál is van pár lépcső.

A Corsonál csak az emeletre vezetnek lépcsők, de lift található a helyszínen, illetve a boltok egy részében is. A plázába végül nem tértünk be.

 

Várpark

7400 Kaposvár, Vásártéri út 1.

https://kaposvarmost.hu/hirek/kaposvari-hirek/2021/08/20/atadtak-a-kaposvari-a-var-parkot.html

 

A várparkhoz vezető úton a közeli kereszteződésnél a zebránál hatalmas padka van, így az úttest szélén haladtam egy kicsit, hogy elérjünk a területhez. Az épületben van mozgássérült mosdó is, ahova nem merészkedtem be, mert a kiírás szerint zárva volt már. A romokat körbe lehet járni. A régészeti feltárások alapján az egykori várnak egy kicsinyített szobra az egyik bástya romjában található, aminek a területe murvás kővel van felszórva. A tájékoztató táblák is kavicsos úton járhatók be. De egy fapallós út is van, amin közlekedve lehet nézelődni. 

 

Virágfürdő Kaposvár

7400 Kaposvár, Csík Ferenc sétány 1.

https://www.viragfurdo.hu/

 

A bejáratnál több mozgássérült parkoló is található. A fotocellás ajtóhoz egy kis emelkedőn keresztül lehet feljutni. A kasszánál van egy külön lealacsonyított rész az amúgy sem túl magas pultban, így kényelmesen lehet jegyet venni. A pultot megkerülve lehet bemenni az öltözőkhöz. Az alsó szekrény könnyedén elérhető. Van egy nagy fülke is paddal, ahol könnyedén átöltözhetünk. A mosdók végén van egy mozgássérült wc és zuhanyzó egyben, ami elég nagy, ez a férfi és a női oldalról is nyitható. A wc mellett mindkét oldalt van lehajtható kapaszkodó, mellette a falon pedig egy segélykérő telefon ami tárcsáz, ha felemeljük a kagylót - a kiírás szerint. A csap alá be lehet férni, viszont a tükör magasan van. A zuhanyzóhoz raktak egy széket, de a zuhanyrózsa nagyon magasra lett helyezve, így azt nem értem el, a hozzá tartozó csap sem esik kézre a magassága miatt. Az élménymedencéknél is van egy hasonló felszereltségű wc.

A különböző medencékhez forgókapun keresztül lehet bejutni, de mellette van egy kinyitható kapu is, amit segítenek az ott dolgozók kinyitni. Az élménymedencébe lépcsőn keresztül tudunk csobbanni. A gyógyvizes medencékhez egy lift segítségével lehet felmenni. A lábmosó két vége emelkedős és csak az aljában van víz, így át lehet rajta gurulni, ha másnem az úszómester segítségével. A szaunát nem használtam most, de a bejáratánál ugyanolyan kapu van, mint a többi medencéhez. Az úszómedencéhez sajnos csak lépcsős bejáratot láttam. A büfénél a pult magas, így nem rendeltem. Az asztalokhoz nehéz székek tartoznak, de arrébb tehetőek. Télen a kinti rész zárva tart.

Csiky Gergely Színház

7400 Kaposvár, Rákóczi tér

https://www.csiky.hu/

 

A főbejáratnál az egyik oldalt van egy lankás lejtő. A forgó ajtón kívül az egyik oldalsó ajtó nyitva volt, ahol könnyebben be tudtam gurulni az épületbe. Itt lent van egy nagy mozgássérült mosdó. Feljebb lifttel érkeztünk, ahol kérték, hogy várjunk kicsit, mert szükségünk lesz az emelőre. Vártunk, bár emelőt nem láttunk sehol csak emeletre vezető lépcsősort és a földszintre lefelé vezető pár lépcsőfokot. Várakozás közben az egyik hölgy mondta, hogy az oldalsó bejáratnál figyeltek, mert ott simán be tudok jönni mindkét oldalt a földszintre. Időközben hoztak egy távirányítót és a gomb megnyomása után a földszint padlójából egy kivágott rész elkezdett felemelkedni. Így könnyedén le tudtam jutni a lifthez. Lifttel megközelíthető a félemeleti páholy, ahol a telefonon egyeztetett egy lépcsőből kettő épült végül. De ezt az akadályt is leküzdöttük. :) A földszinten is található mozgássérült mosdó. Én a félemeleti mosdóba is befértem, csak a belső ajtót nem tudtam magamra csukni. 

 

Laetitia Vendégház

7400 Kaposvár, Kossuth Lajos utca 22.

https://laetitia.hu/

 

A két ház közötti vaskapun egy ajtó könnyen nyitható, viszont egy kis küszöb nehezíti az átjutást. Az udvarba viszonylag jól járható macskaköves úton lehet felmenni. A főbejáratnál van egy lépcsősor, de hátulról a terasz felől építettek kőből egy rámpát. A rámpa meredek, de segítséggel fel tudtam jutni rajta. Az asztalok és a székek között el lehet lavírozni. A recepció pultja magasan van, oldalt könnyebben belátni. 

Lent két szoba van, ami kerekesszékkel megközelíthető. Az egyik fürdőszobája káddal felszerelt míg a másik zuhanyzóval. A fürdőben szűk a hely, de én befértem a székemmel. A franciaágy egyik oldala nem volt megközelíthető számomra, míg a másikra simán át tudtam szállni a székből. Reggelinél minden elérhető, jól látható magasságban helyezkedett el és még friss teát vagy kávét is készítettek nekünk.

 

Rippl-Rónai Múzeum

7400 Kaposvár, Fő utca 10.

http://www.smmi.hu/

 

A múzeum zárva volt kaposvári látogatásom során. A két oldalsó ajtónál egy két lépcsőt láttam kívülről. A középső nagykapunál nincs lépcső és a Google felvétele alapján ott be lehet menni egy részre.

 

Rippl-Rónai Emlékmúzeum

7400 Kaposvár, Fodor József u. 35

http://ripplronaiemlekhaz.smmi.hu/

 

A bejáratnál két lépcső van. De a park körbejárható. A látogatóközpontban akadálymentes mosdó is található, jómagam nem néztem meg.

 

Berzsenyi Park

https://kaposvarisetak.hu/berzsenyi-park/

 

Ide sem jutottunk el, a parkban található zenepavilonhoz 3-4 lépcső vezet. De kellemes sétát tehetünk a zöld területen.

 

Városliget

https://kaposvarisetak.hu/varosliget/

 

Sajnos nem volt időnk megnézni, de a képek alapján szépen felújított a park a Malom tóval és életfa szobrokkal.

 

Gyertyánosi Parkerdő

https://csodalatosmagyarorszag.hu/hirek/itthon/gyertyanosi-parkerdo-a-dimbes-dombos-vizmosasokkal-szabdalt-kirandulohely/

 

Kellemes sétát tehetünk az erdőben.

 

Töröcskei Horgásztó

http://www.torocske.hu/bemutatkozunk

 

Az egyik oldala bejárható földes autók által is járható úton.

 

Kaposvári vasútállomás

7400 Kaposvár, Baross Gábor utca 2.

https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/vasutallomas/kaposvar

 

A vasútállomás szépen felújított. A bejáratnál lankás rámpa vezet az ajtóhoz két oldalról. A kiállított gőzmozdony is könnyedén megközelíthető.

 

 

 

Deseda-tó kör

 

7400 Kaposvár, Strand lejáró

https://www.termeszetjaro.hu/hu/tour/gyalogtura/a-deseda-to-koeruel/26985043/

 

A tavat meg lehet kerülni körbe, amit két fahíd keresztez. Van egy - két emelkedő, de leküzdhetőek. Egy kisebb szakaszon az erdő soron földes úton kell menni és egy másik kis szakaszon pedig a falu műútján van biciklinyom kijelölve az út szélén.

A kihelyezett stégekre hol könnyebben, hol kis segítséggel, de rá gurulhatunk lépcső nélkül. Van ahol létrán lehet bejutni a vízbe, van ahol lépcsőn. A központi strand résznél van egy nyilvános akadálymentes mosdó, zuhanyzóval. Itt a wc két oldalán van kapaszkodó, amiből a jobb oldali felhajtható. A wc papír tartót magasra szerelték. Nyomógomb a wc mögött helyezkedik el. A csap alá könnyen be lehet férni, de egy kicsit magasra került, ahogyan a tükör is. A zuhanyzónál a falon egy lehajtható szék lehet a segítségünkre, két kapaszkodóval. Viszont a zuhanyrózsa és a vizet szabályozó csap is nagyon magason helyezkedik el. Egy büfécsaládnál voltunk, itt padok vannak az asztalokhoz, de a pultok elérhető magasságúak.

 

Fekete István Látogatóközpont

7400 Kaposvár, Deseda

http://deseda.smmi.hu/

 

A bejáratnál egy lankás rámpán juthatunk be a recepcióhoz. A recepció pult egyik része lealacsonyított. A mosdóban elég nagy hely van bent, viszont a föld egy részét nem odaillő dolgok takarják. Wc magasított csészéje két oldalán felhajtható kapaszkodó található. A nagy csap alá könnyen begurulhatunk. A tükörben is szemügyre vehetjük magunkat. A kiállítótermeket lift segítségével érhetjük el. 

A kertből egy sétahajó indul, amit a biciklitároló felől közelíthetünk meg. A hajóra simán rá tudunk gurulni a kihelyezett palló segítségével a mólóról. 

Az épülettől nem messze egy kis fapallós tanösvény található a tó szélén. Ennek egy részén könnyedén végig gurulhatunk.

 

Deseda Parkerdő és Arborétum

7409 Magyaregres
https://csodahelyek.hu/2023/06/29/desedai-parkerdo-lombkoronasetany-arboretum/

 

Szúnyog hídon is akadálymentesen átkelhetünk. A madármegfigyelő állomás is lankás lejtős, így ott is kigurulhatunk a tó fölé. A lombkorona sétány lépcsőn keresztül közelíthető meg a játszótér mellett. De saját magam nem jártam be a területet.

Kellemes kikapcsolódást!