Nyíregyháza és Füzérradvány - Károlyi-kastély

Nyíregyháza

https://nyiregyhaza.info.hu/latnivalok/#nezet=list

Közlekedés


Emelővel felszerelt új IC kocsik járnak Nyíregyházára, amire hivatalosan nem kell bejelenteni az emelést - bár mi nem kockáztattunk. Az állomáson az információhoz fotocellás ajtón keresztül lehet bejutni, bent magas a pult, de segítőkészek a pult mögött. Valamelyik büfében alacsonyabban, valamelyikben magasabban van a pult, de mindegyiknél kedvesek és segítőkészek voltak az eladók. Van mozgássérült wc, ahol elég nagy hely van bent. Egy magasított wc deszkára lehet ráülni (de így se túl magas a wc), két oldalt van felhajtható kapaszkodó. A csap alá be lehet férni, a folyékony szappan messze van, a tükörben nem láttni magunkat a székből. 
A helyi közlekedés kíváló! Az összes helyi busz alacsonypadlós volt, és mindegyik sofőr készségesen segített kinyitni a rámpát, bent 2-3 kerekesszék elfér kényelmesen. Távolsági buszból nem láttam alacsonypadlósat, de nem is kerestünk.

img_20191020_130617.jpg

Coop ABC

4405 Nyíregyháza, Alma u. 1.
https://www.google.com/maps/place/Coop+ABC/@47.9287812,21.7443411,16.75z/data=!4m13!1m7!3m6!1s0x47389fe7b75757df:0x400c4290c1e11a0!2zTnnDrXJlZ3low6F6YQ!3b1!8m2!3d47.9495324!4d21.7244053!3m4!1s0x47389e24327409f3:0x784ca051c3b9e6f1!8m2!3d47.9305362!4d21.7458326

A bejáratnál van rámpa, bent picit szűk a hely, de el lehet férni.

Borbányai rehabilitációs ház

4405 Nyíregyháza, Kerékgyártó u. 21
https://szallas.hu/borbanyai-rehabilitacios-haz-nyiregyhaza

Helyi tömegközlekedéssel megközelíthető, de kint van a város szélén. Az udvarban van mozgéssrült parkoló is. Egy kis meredek rámpán lehet bejutni az épületben. A földszinten találhatóak a szobák és a konyha a közös helyiséggel is. A konyhában a pult nincs alacsonyabban, de használható. A szobákhoz akadálymentes zuhanyzó és wc tartozik. A wc magasabban van, középen a szokásos lyukkal. Kapaszkodót mind két oldalon találunk. A csap alá simán befértem, könynen használható, a tükör a csaptól kezdődik, így abban is láttam magam. A zuhanyzó alacsonyabban van, szék a falról lehatható hozzá szintén középen egy nagy lyukkal. A szobákban egyszemélyes elektromos ágyakon tudunk pihenni. Az éjjeli szekrény gurítható. A folyosó végén lépcsőn járóval tudunk lemenni az alsó szintre, ahol a különböző kezeléseket igénybe lehet venni. 

Európa Hotel és Étterem

4400 Nyíregyháza, Hunyadi u. 2.
http://europahotel.hu/

A bejáratnál van egy lankás rámpa, az ajtó viszont kicsit nehezen nyitható. A csengő feljebb van, de nem kellett használnunk. Bent van egy rámpa lefelé, a végén egy minimális szintkülönbséggel. A recepció magasabban van, de használható. Lifttel lehet felmenni az első emeletre, ahol van a mozgássérülteknek egy szoba. A kártya érintése után könnyen nyílik az ajtó. A lámpakapcsolók alacsonyan vannak, a bútorok közül is több van alacsonyabban. Az akasztós szekrény aljába lehet pakolni, az akasztós rész magasan van. Az ágy egyik feléhez kényelmesen el lehet férni, de másik mellé nem fér be a kerekesszék. Csak az egyik ablakhoz lehet odaférni kinyitni vagy lehúzni a redőnyt, mert a másik előtt kanapé van. A fürdőben a csap alá odafértem, a tükörben láttam magam, a szemetest kényelmesen tudtam használni. A wc sajnos magasított is és lyukas is elől, így elég kényelmetlen volt. A kapaszkodó mozgott a falon. A falra szerelt lehajtható fürdőszék nekem kényelmes volt, de csak egy lap az egész, a zuhanyrózsát elértem. Bent összefolyó van, és egy kis rámpás perem, amin könnyen át lehet menni. Az étteremhez lépcsők vezetnek, így az ételünket a szobában kaptuk meg.

Bessenyei Hotel

4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31.
http://www.bessenyeihotel.hu/

8 db mozgássérült szobával rendelkeznek, mi most nem itt szálltunk meg.

Park Hotel

4431 Nyíregyháza, Sóstói út 70/A
https://www.sostoparkhotel.hu/

Végül nem itt szálltunk meg, de segítőkészek voltak a telefonban és van kerekesszékkel elérhető szobájuk.

Petra Hotel

4400 Nyíregyháza, Szarvas u. 95.
http://hotelpetra.hu/

Itt már nem volt hely, de nekik is van akadálymentes szobájuk, elmondásuk szerint.

Móricz Zsigmond Színház

4400 Nyíregyháza, Bessenyei tér 13.
http://www.moriczszinhaz.hu/

A bejárathoz oldalról fel lehet menni egy kis emelkedőn. Az ajtót kinyitva egy szemetesládába ütköztünk, de hamar arrébb tettük. A benti ajtó nehezebben nyílik. A pénztárnál magas a pult, de segítőkész a jegyárusító. A ruhatárnál is segítőkészek. A mozgássérült mellékhelységben nagy hely van. A csap alá befértem, a szappanadagoló a csap szélén volt. A tükörben láttam magam, a szemetes nyitott. A színház teremben bal és a jobb oldalt is odafér a 3. és 4. sor mellé 1-1 kerekesszék. Két kissebb szék talán elfér egymás előtt is. A többi sorhoz hosszabb lépcsők vezetnek.

Krúdy Art Mozi

4400 Nyíregyháza, Országzászló tér 8.
http://krudymozi.hu/

A bejáratnál egy lankás rámpa van. Nehezen nyitható az ajtó, de segítettek bemenni. A pénztár alacsonyan helyzkedik el, így könynen tudtam jegyet váltani. Bent lifttel tudunk felmenni a vetítő teremhez. Az első pár sor egy szintben van, a székek mellől tudtuk nézni a filmet. 

Jósa András Múzeum

4400 Nyíregyháza, Benczúr Gyula tér 21.
http://josamuzeum.hu/

A bejáratnál három lépcső fogad. A portán kell szólni, hogy szeretnénk bemenni kerekesszékkel - esetünkben felhívtam őket. Jobbra haladva van egy nagy kapu, amit kinyitnak és itt a kicsit hepehupás udvaron keresztül - ahol a mozgássérült parkoló is található - eljutunk a liftig. A 2. emeleten lévő kiállításokat körbe tudtuk járni. Egyedül a fotózást nem tudtuk kipróbálni, mert pár lépcső van és a fej helyek is magasan vannak. A liftből kijőve balra van a mozgássérült wc, ahol bent elég nagy hely található. A wc normál magasságú. A csap alá befért a lábam. A szappanadagoló, a szemetes és a tükör is használható volt számomra.

Gázmúzeum

4400 Nyíregyháza, Virág u. 2.
http://www.gazmuzeum.hu/www/

Időpontot kell foglalni, egy kedves bácsi fogadott minket. A bejáratnál egy picike szintkülönbség van. Bent szűk a hely, de elfértünk. Ez első hely után sajnos van 3 lépcső, de megéri elmenni. Nekem a bácsi segített felmenni a három lépcsőn, így a fenti részt is szemügyre vehettem.

Bencs villa

Nyíregyháza, Sóstói út 54, 4400
http://www.bencsvilla.hu/

Telefonos egyeztetésünk alapján, a Botond utca felől van akadálymentes bejárat és lifttel lehet felmenni a szintre, ahol a kávézó és a tárlat van. Mozgássérült mosdóval is rendelkeznek. Idő híján ide már nem jutottunk el.

Sóstói Múzeumfalu

4431 Nyíregyháza, Tölgyes u. 1.
https://muzeumfalu.hu/

A bejárat előtt van mozgássértülteknek kialakított parkoló, de a busztól sincs messze a helyszín. Fotocellás ajtón tudunk bemenni. A pult alacsonyan van, nagyon barátságos a hely. Bent van egy mozgássérült mellékhelység, ami teljesen jól felszerelt, elég nagy a hely bent, a wc normál magasságú, a csap alá befértem. A tükör állítható. Több kapaszkodó is van. A szemetes mondjuk lábbal nyitható, de tiszta fedelű. A wc öblítő a wc melletti falon. Kint kb fél úton is van egy ugyanilyen szuperül kialakított mellékhelység. A másik kettő régebbi épületbe is vezet egy meredekebb rámpa, de ez inkább a pelenkázóhoz van szerintem, vagy régebbről maradt. Egy lankás rámpán tudunk elindulni a Múzeum faluban, ahol körbe jól járható út van. A házakhoz, épületekhez füves kert vezet, de érdemes betekinteni mindegyikbe. Van ahol csak az ajtóból tudjuk megnézni a régi mesterségek szerszámait és termékeit a nagy küszöb miatt is. De vannak házak amelyekbe be tudunk menni, csak egy kis küszöb van. A szuvenír bolt is teljesen akadálymentes.

Nyíregyházi Állatpark

4431 Nyíregyháza, Sóstói út
https://www.sostozoo.hu/

A bejáratnál az ajtó nyitva volt, a pénztárnál a pult magasan van. A Zöld Piramisban voltam csak a mozgássérült mellékhelységben. Nem az összes mosdó akadálymentes, és az újítások miatt a másik nagyon kiesett volna, de a térképen jelölik, hogy hol találhatóak a kerekesszékkel is használható wc-k. Bent elég nagy a hely, a wc kagyló elől lyukas, rajta a műanyag ülőke nem, de egy kicsit kisebb, mint a wc. Az egyik kapaszkodó nincs túl jó állapotban. A csap alá befértem, a szappant is tudtam használni és a tükörben is láttam magam. A lámpakapcsoló alacsonyan van. A szemetes billenő tetejű.
A Zöld Piramis végig járható, a szintekre lifttel tudunk eljutni. Egyedül a rémségek birodalma, ami hepehupásabb és az eleje meredeken lejt, míg a kijárata meredek felfele. A szuvenír boltban a pénztár pult magasan van, de ha szeretnénk valamit, meg tudjuk venni. A hüllő ovi bejáratánál egy lépcső van, viszont a kijartnál van egy farámpa. Az Amerikai részre rámpás úton lehet felmenni, ami kicsit talán meredekebb, de nekem ment segítség nélkül. Viszont sajnos fent ahonnan a medvét lehetne látni, nagyon magas a fal. Lefelé egy faúton haladtunk, ahol nem akadt el a kiskerekem sem. A sarkvidék körül is elég hepehupás az út és mikor odaértünk a szarvashoz derült ki, hogy innen csak lépcsőn lehet tovább menni, úgyhogy visszafelé is a Jegesmedve mellett haladtunk el. Sajnos nem volt időnk az egész állatkertet bejárni. A főbb útvonalakon gond nélkül tudtunk haladni. A büfék pultjai nincsenek lealacsonyítva.

Aquarius Élmény- és Parkfürdő

Nyíregyháza, Fürdőház tér 2, 4431
https://www.aquariusspa.hu/hu/furdok/aquarius-elmenyfurdo

Ide sajnos nem tudtunk eljutni. Telefonos egyeztetésünk alapján van mozgássérült mosdójuk és öltözőjük is. A bejutásnál biztosan van egy lankás rámpa és az ajtó is fotocellás. Arra kértek a telefonban, hogy szóljak előre egy nappal, ha szeretném majd használni a mobil beemelőt, hogy biztosan fel legyen töltve amikor megyek. 

img_20201024_100250m.jpg

Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház

4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 4.
http://magyaroknagyasszonya.dnyem.hu/

Oldalról van rámpa, ahova hátulról lehet eljutni, viszont bent nem voltunk.

img_20191019_184103m.jpg

Városi Református Egyházközség

4400 Nyíregyháza, Kálvin tér

A lépcsők mellett egy lankás rámpán is fel lehet jutni.

Nyíregyházi Evangélikus nagytemplom

4400 Nyíregyháza, Luther u. 7.

Itt is lépcsők vannak a főbejáratnál.

Human-Net Közösségi Ház

4400 Nyíregyháza, Semmelweis u. 24.
https://www.humannet.hu/

Az udvarban található egy mozgássérült parkoló. A bejáratnál lankás rámpán lehet feljutni. Az ajtó átlagosan nyitható. Egy szintes az épület, így minden elérhető. Bent van egy mozgássérült wc, amihez kulcsot kell kérni. A wc-ben más is helyet kapott, de én még így is elfértem bent szűkösen. A wc alacsonyan van, a wc deszka elől kivágva. Kapaszkodó, wc papír, wc lehúzó elérhető. A csap alá befértem volna, mondták, hogy arrébb pakolnak, ha valami útban van, de végül megoldottam így. A szappan a csap szélén. A tükröben látni magam.

Bujtosi Városliget

4400 Nyíregyháza, Belső krt.

A városligetet körbe lehet járni, és belül is kényelmes sétát lehet tenni kerekesszékkel. A fából készült kishídon én át tudtam menni segítség nélkül. A molóra is simán ki lehet gurulni, amivel kevés helyen találkoztam eddig. Az út jól járható térköves. Van külön mozgássérült mellékhelység, ami még nyitva is volt, de nem tűnt, úgy, mintha mindenki azt használná. Bent nagy hely van, a mosdó számomra könnyen használható volt, rendes ülőkével. A csap alá befértem, a szappanadagolót elértem, a tükörben is láttam magam.

Belvárosi séta

https://nyiregyhaza.info.hu/latnivalok/belvarosi-seta/

Hősök tere
A villamost kívülről megcsodálhatjuk.

Bessenyei tér
Kellemes sétát lehet itt tenni.

Pazonyi Tér
Több oldalról csak lépcsőn keresztül lehet bemenni, de a Keszegsütő felől például megközelíthető.

Kossuth tér
Szépen kialakított, körbe lehet nézni, a templom előtt szökőkút alatt is át lehet menni könnyen. A kávézók teraszán helyet tudunk foglalni egy asztalnál, de a belső részre két lépcső vezet.

Szifon Espresso Bar

4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 1.
http://www.szifonbar.hu/

Kint könnyen helyet foglalhatunk, bent van 3-4 asztal ami elérhető kerekesszékkel. A kicsit meredekebb rámpán segítségünkre lehet az egyik felszolgáló. A női wc egyben mozgássérült is, így elég nagy hely van bent. A wc normál magasságú és a csap alá is befértem.

img_20201023_181931.jpg

Mc Donald’s

4400 Nyíregyháza, Zrínyi Ilona u. 4-6.
https://www.mcdonalds.hu/ettermeink/nyiregyhaza-1

Az ajtó nehezen nyitható. Van olyan asztal amihez kényelmesen be lehet állni. A mozgássérült wc szűkösebb, mint máshol, de el lehet férni bent. Normál wc van bent, a csap alá be lehet férni. A szemetes is könnyen használható.

4400 Nyíregyháza, László u. 59.
https://www.mcdonalds.hu/ettermeink/nyiregyhaza-2

Gyalog a 4-es úton áthaladva vagy az autóúton keresztül lehet megközelíteni. A tavak felől pár lépcsőbe ütközünk. Fotocellás ajtón lehet bejutni. A pult alacsony és az asztaloknál is helyet tudunk foglalni. A mosdó jól felszerelt, viszont a wc lukas elől és mozog is rajta a deszka.

Keszegsütő

4400 Nyíregyháza, Dózsa György u. 70.
http://keszegsuto.hu/

A bejáratnál egy minimális szintkülönbség van. Bent helyet lehet foglalni.

Sütiszalon

4400 Nyíregyháza, Törzs u. 9.
http://sutiszalon.hu/

A bejárat előtt található a mozgássérült parkoló. Ha gyalog érkezünk vagy körbe jövünk, vagy megpróbálunk lejönni a füves részen, ahol a sarokot lejjebb vitték picit. A bejárat teljesen akadálymentes, nyitott ajtók vártak. A választék jól látható, a pult elég alacsonyan van.

img_20201023_130307.jpg

Cock & Bull Diner

4400 Nyíregyháza, Család u. 56.
https://www.facebook.com/Cock-and-Bull-Diner-684676794876961/

A nagykapun földes úton begurulhatunk a teraszra. Itt helyet is tudunk foglalni. Tapasztalatot most nem szereztünk innen.

Total Pizza & Gyros

4400 Nyíregyháza, Család u. 96.
https://www.totalgyros.hu/

Egy kisebb lépcsőn keresztül tudunk bemenni. A kertben viszont helyet lehet foglalni az asztalnál.

4400 Nyíregyháza, Vay Ádám Krt. 4.
A képek alapján a kinti és a benti részhez is simán be tudunk jutni. Nincs lépcső.

Matex Non-Stop csemege

4400 Nyíregyháza, Semmelweis u. 14.
+36702062030

Egy nagy lépcső van a bejáratnál.
A sütöde kiadó ablaka is nagyon magasan van.

A temetőnél lévő virágboltoknál mindegyiknél van egy-egy lépcső, valamelyiknél több is.

 

Füzérradvány, Károlyi-kastély

3993 Füzérradvány, gróf Károlyi Ede út 1.
http://fuzerradvanyikastely.hu/

Itt már régebben jártam. Mi autóval érkeztünk. Ha jól értesültem, most lett fel újítva kastély nemrég. Amikor én voltam, lent volt egy mozgássérült mosdó, ahol minden más is volt, de használni tudtam. A kastélyt körbe tudtam járni. Akkor nem tűnt úgy, hogy a kertbe le tudnék menni, vagy a kastélyba fel tudnék menni, de sajnos elég időnk sem volt feltérképezni a terepet. Még így is megérte kimenni, hogy csak kívülről láttam és lenézhettem a kertre. De a felújítás után bármi lehet... ;) 

fuzerradvanym.jpg