Ellátások, járadékok mozgássérülteknek

 img_20211013_2236221_2.jpg

Az allábbi ellátásokra, járadékokra lehet jogosult egy mozgássérült személy:

 

Árvaellátás


https://nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu/hu/%C3%BCgyint%C3%A9z%C3%A9s/%C3%BCgyint%C3%A9z%C3%A9si-t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3k/110-hozz%C3%A1tartoz%C3%B3i-nyugell%C3%A1t%C3%A1s/2394-az-%C3%A1rvaell%C3%A1t%C3%A1s.html

Az árvaellátás azon gyermeknek jár, akinek 18 éves kora előtt meghalt az egyik szülője. Alapvetően 16 éves korig jár, de nappali tagozatosként 25 éves korig. Megváltozott munkaképességüként az árvaellátás a személy élete végéig jár, ehhez csatolni szükséges az alábbi iratokat:

  • az egészségi állapotára, gyógykezelésére vonatkozó összefoglaló adatokat tartalmazó, munkaképesség-változás véleményezése céljából kiállított beutalót,
  • a gyógykezelését és aktuális állapotát bemutató kezelőorvosi véleményt, továbbá
  • kórházi zárójelentéseket,
  • szakorvosi leleteket.

 

Az NYOMTATVÁNY kitöltése és az iratok fénymásolása után postai úton, személyesen a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalánál http://www.kormanyhivatal.hu/hu (bal oldali sávban lehet választani) vagy elektronikus űrlapon – ügyfélkapun keresztül - nyújtható be.

Rokkantsági járadékkal együtt ezt nem lehet igénybe venni!

Ez után nem lehet közgyógy igazolványt igényelni!

 

 Rokkantsági Járadék

 

https://nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu/hu/%C3%BCgyint%C3%A9z%C3%A9s/%C3%BCgyint%C3%A9z%C3%A9si-t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3k/109-rokkants%C3%A1gi-j%C3%A1rad%C3%A9k/2324-a-rokkants%C3%A1gi-j%C3%A1rad%C3%A9k.html

Erre a járadékra az a személy jogosult, aki már betöltötte a 18. életévét és 25 éves kora előtt legalább 70%-os folyamatosan fennálló egészségkárosodását szerzett.

A NYOMTATVÁNY mellé csatolni kell:

  • az orvosszakértői szerv hatályos határozatát, szakhatóság állásfoglalását vagy szakvéleményt

Amennyiben nincs ilyen, az alábbi iratokat szükséges csatolni:

  • az egészségi állapotára, gyógykezelésére vonatkozó összefoglaló adatokat tartalmazó, munkaképesség-változás véleményezése céljából kiállított beutalót,
  • a gyógykezelését és aktuális állapotát bemutató kezelőorvosi véleményt, továbbá
  • kórházi zárójelentéseket,
  • szakorvosi leleteket.

Személyesen a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalánál http://www.kormanyhivatal.hu/hu (bal oldali sávban lehet választani) vagy elektronikus űrlapon – ügyfélkapun keresztül - nyújtható be.

 

Az árvaellátással együtt ez nem igényelhető!

E mellé lehet közgyógy igazolványt igényelni!

 

 Rokkantsági ellátás (Rehabilitációs ellátás)

 

http://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/82/NRSZH00001

15. életévét betöltött személy, akinek az egészségi állapota a komplex minősítés alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű, és aki - a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül legalább 1095 napon át, 10 éven belül legalább 2555 napon át, vagy 15 éven belül 3650 napon át biztosított volt, keresőtevékenységet nem végez, és rendszeres pénzellátásban nem részesül.

2021-ben eltörölték a kereset korlátot mellette, tehát lehet többet keresni, mint a minimálbér 150%-a 3 hónap alatt!

Az ADATLAP és a NYILATKOZAT kitöltése mellett csatolni kell  a keresőtevékenység megszűnése esetén a megszűnés időpontját igazoló okiratot vagy annak másolatát, az iskolai tanulmányok folytatását vagy megszűnésének időpontját igazoló okiratot vagy annak másolatát, a társadalombiztosítási nyilvántartásban nem szereplő jogviszonyok bizonyításához felhasználni kívánt iratot, a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy rendszeres pénzellátásban nem részesül továbbá közlekedőképesség vizsgálatára vonatkozó kérelem esetén a súlyos mozgáskorlátozott személy közlekedőképességének minősítését elősegítő, rendelkezésre álló orvosi dokumentációt és egyéb iratokat. 

Felsorolás szerint:

  • Komplex orvosi minősítés (amennyiben még nincs, a háziorvosról egy 4 oldalas BEUTALÓ)
  • Fogyatékossági támogatás, Árvasági ellátást igazoló dokumentumok
  • Munkáltatói igazolás (Ha van)
  • Fizetés nélküli szabadságról igazolás (Arra a napra, amikor be lesz nyújtva a kérelem)
  • Munkahely(ek)ről igazolás

A fővárosi és megyei kormányhivataloknál, vagy Kormányablak Integrált Kormányzati Ügyfélszolgálatán kell kezdeményezni. Én a Váradi utca 15 számhoz adtam fel a kérelmemet postán:

https://www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/szervezeti-egyseg/rehabilitacios-ellatasi-es-szakertoi-foosztaly

Az árvaellátás mellé igényelhető, de a rokkantsági járadékot ez esetben el fogják venni!
Amennyiben rokkantsági járadék jár már, és az ellátás összege nagyobb, érdemes megigényelni az ellátást. Ez esetben automatikusan el fogják venni a rokkantsági járadékot és be fognak hívni a lemondás aláírására. Az ügyintézés alatt kiutalt összeget le fogják vonni a rokkantsági ellátásból az első havi kiutalásnál.

E mellé lehet közgyógy igazolványt igényelni!

 

Magasabb összegű családi pótlék

 

https://cst.tcs.allamkincstar.gov.hu/ell%C3%A1t%C3%A1sok/csal%C3%A1dip%C3%B3tl%C3%A9k.html

Saját jogán az az ügyfél kérelmezheti a nevelési ellátást, aki a 18. életévét betöltötte, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos és iskoláztatási támogatásra való jogosultsága megszűnt.

Ki minősül tartósan beteg, súlyosan fogyatékos személynek?

Tartósan beteg, súlyosan fogyatékos:

  1. a) az a tizennyolc évesnél fiatalabb gyermek,aki külön jogszabályban meghatározott betegsége, illetve fogyatékossága miatt állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szorul. A külön jogszabály a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet. A 18. év alatti gyermek betegségét  ezen rendelet melléklete szerinti Igazolás tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekről"elnevezésű nyomtatványon kell igazolni. Az igazolást a gyermekklinika, gyermek szakkórház, kórházi gyermekosztály, szakambulancia, szakrendelő vagy szakgondozó intézményszakorvosa állítja ki két példányban.
  2. b) az a tizennyolc évesnél idősebb személy,aki tizennyolcadik életévének betöltése előtt munkaképességét legalább 67 %-ban elvesztette, illetve legalább 50 %-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, és ez az állapot egy éve tart, vagy előreláthatólag legalább egy évig fennáll. Ezen feltételek fennállását első fokon a kormányhivatal rehabilitációs szakértői szerve, másodfokon a másodfokú orvosszakértői bizottság vizsgálja és igazolja, amelyről szakvéleményt ad ki.

A kérelemhez mellékelendő iratok vonatkozásában fontos kiemelni, hogy azokat nem kell eredetiben csatolni, elegendő azok egyszerű másolatban történő benyújtása, illetve a kérelem személyes benyújtása esetén, ahol az megengedett, azok bemutatása. Egyszerű másolatra az ügyfél aláírása szükséges arra, hogy a másolat megegyezik az eredetivel. Lehetőleg eredetben kérjük csatolni a gyermek tartós betegségét, súlyos fogyatékosságát igazoló szakorvosi igazolást, illetve a tanulói/hallgatói jogviszonyról kiállított igazolást.

Az ellátást igénylő valamint a gyermek természetes személyazonosító adatait érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy a személyazonosság igazolására alkalmas más hatósági igazolvány (pl. útlevél, kártya típusú gépjárművezetői engedély) bemutatásával kell igazolni.

 
Amennyiben a gyermek, aki után a családi pótlék megállapítását kérik tartósan beteg (súlyosan fogyatékos) csatolni kell a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló ESzCsM rendelet szerinti igazolást:

https://cst.tcs.allamkincstar.gov.hu/attachments/article/45/Igazol%C3%A1s%20tart%C3%B3san%20beteg,%20illetve%20s%C3%BAlyosan%20fogyat%C3%A9kos%20gyermekr%C5%91l.pdf


A családi pótlék iránti kérelmet elbíráló szerv: amennyiben a kérelmet benyújtó személy munkahelyén működik családtámogatási kifizetőhely, a családtámogatási kifizetőhely, ennek hiányában a kérelmező lakóhelye (tartózkodási helye) szerint illetékes megyeszékhely szerinti járási hivatalhoz (Családtámogatási kifizetőhelyek: a Honvédelmi Minisztérium, az Országgyűlés Hivatala).


Fogyatékossági támogatással együtt ez nem vehető igénybe!

E mellé lehet igényelni közgyógy igazolványt!

 

Fogyatékossági támogatás

 

https://cst.tcs.allamkincstar.gov.hu/49-ell%C3%A1t%C3%A1sok/fogyat%C3%A9koss%C3%A1gi-t%C3%A1mogat%C3%A1sok.html

Ki minősül súlyosan fogyatékos személynek?
e) az a mozgásszervi fogyatékos, akinek a mozgásrendszer károsodása, illetőleg funkciózavara miatt helyváltoztatása a külön jogszabályban meghatározott segédeszköz (végtag-protézis, ortézis, egy karral működtetett járóeszköz, kerekesszék) állandó és szükségszerű használatát írták elő, vagy a külön jogszabály szerinti mozgásszervi betegsége miatt állapota segédeszközzel eredményesen nem befolyásolható.

Kérelem: https://cst.tcs.allamkincstar.gov.hu/attachments/article/96/Fot%20k%C3%A9relem.pdf

Az igénybejelentéshez mellékelni kell az igénylő háziorvosa - bentlakásos szociális intézményben élő igénylő esetén az intézmény orvosa - által kiállított orvosi beutalót (raktári száma: A. 3510-90), valamint a fogyatékosságot igazoló orvosi dokumentációt (pl. kórházi zárójelentés, ambuláns lap), eredetiben vagy másolatban.

Amennyiben a kérelmező személyesen eljárva nyújtja be kérelmét, úgy természetes személyazonosító adatait érvényes személyazonosító igazolvány vagy a személyazonosság igazolására alkalmas más hatósági igazolvány bemutatásával igazolnia kell. Postai úton történő benyújtás esetén ezen okmányok mindkét oldaláról készült másolatát kell beküldeni a kérelem mellékleteként.

A megyeszékhely szerinti járási hivatalnál kell benyújtani a kérelmet.

A családi pótlékkal együtt ez nem vehető igénybe!

E mellé nem jár közgyógy igazolvány!

 

 

Egyéb kérelmekhez formanyomtatványok:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/navigate/ukapunelkulframe.asp