Balatonalmádi

https://balaton-almadi.hu/

 dsc_1290.JPG

Wesselényi strand

Balatonalmádi, Baross Gábor út 34, 8220

https://balatonalmadi.hu/fooldal/balatonalmadi/kikapcsolodas/strandok/wesselenyi-strand/

A pénztárnál érdemes rákérdezni, hogy van-e kedvezmény mozgássérülteknek és kísérőiknek? Én úgy emlékszem van, legalább a mozgássérülteknek. Mindkét irányból akadálymentesen be lehet jutni a strand területére és a pénztárak is ülő magasságban vannak. Jól járható út vezet a strand bármely részére. Van 2 mozgássérült wc (ezeknek a felszereltségére már nem teljesen emlékszem, de a hely elég nagy benn és használható volt számomra, itt át is tudunk öltözni, ha szükségét érezzük.) De már van olyan öltöző a strand területén, ahova kerekesszékkel is simán beférünk! A boltok, büfék elérhetőek, néhol kicsit magasabb a pult, de segítőkészek mindenhol, ha kedvesek vagyunk. A vízbe a szokásos Balatoni lépcsőn is lejuthatunk, de van egy mobil stég, amire kis segítséggel rá tudunk gurulni és ezen van beemelő szerkezet, amit egyik évben felszerelnek a másikban pedig leszedik, nem tudom mitől függ. Ez úszómester segítségével vehető igénybe. Na de hol az úszómester? Sajnos nem tudom. A Zánkai, hasonló elrendezésű strandnál, amikor a víz közelébe mentem felbukkant valahonnan és megkérdezte, hogy szeretném-e használni a csobbanáshoz. Mivel nemmel válaszoltam akkor, nem beszéltük meg hol találom. Érdemes lehet érdeklődni a pénztárnál, vagy odamenni a vízpartra, erősen ránézni az emelőre, hátha felbukkan valaki. :D Erről a stégről amúgy a létra segítségével is vizesek lehetünk, vagy van egy homokos rész, elsősorban a kisebb gyerekeknek, ott is bemászhatunk a Balcsiba. Jómagam a lépcsőt szoktam használni, de kinek mi a kényelmes. 

A Strand előtti részen, a Wesselényi sétányon is nagyon hangulatos átmenni. Több szobor is van, egy kis híd és a bicikli út is ennek a szélén halad. Ha épp valami rendezvény van, érdemes megállni és nézelődni.
Összességében szerintem elég akadálymentes a strand, megéri ide látogatni, ha az Északi part az úti cél.

 img_20210816_114145.jpgimg_20210816_114139.jpg

Balatonalmádi móló

Balatonalmádi, Véghely Dezső u. 5, 8220

Akadálymentesen ki lehet gurulni a végére. A mólóról indul akadálymentes sétahajó is! Az előtte lévő parkban kellemes sétát tehetünk.

 img_20210818_170922.jpg

Óvári messzelátó

Balatonalmádi, Lomb u. 2, 8220

Ide kb. két úton lehet feljutni. Az egyik egy gyalogos út, kerekesszékkel, szinte csak segítséggel járható. Viszont a másik egy aszfaltos autó út, ez sokkal jobb. Viszont a meredeksége nem kicsi, mint ahogy az Almádira jellemző. A Kilátó magasan van, de ha felértünk már el is felejtjük, olyan szép a Balaton panorámája! A messzelátóba csak lépcsőn juthatunk fel, de mellőle is gyönyörű táj tárul elénk. 

 img_20210817_143421.jpg

MÁV 375 680 Emlékmű

Balatonalmádi, Budai Nagy Antal u. 8, 8220

A kilátóhoz vezető úton, egy kis alagúton kell átmenni, e fölött található ez a régi mozdony. Bicikli út mellett található, így ha a hegy nem okoz gondot, könnyedén megközelíthető :) 

 img_20210818_130600.jpg

Vasútállomás

Balatonalmádi, 8220
Az állomás épülete nem akadálymentes. A síneken kísérővel lehet átmenni, mert kapu van. Ahogy átértünk, egyenesen az úttesten tudunk átmenni csak. Vagy ha balra megyünk a strand felé, végig a kavicsos részen, ott lesz zebra is. Vagy a Penny felé is van zebra, amin aztán át lehet jutni a város felé – viszont erre még nem jöttem végig. Utolsó információim szerint két óránként indul alacsonypadlós vonat Almádiba, de ezt érdemes megérdeklődni aktuálisan a MÁV-nál, illetve emelőt rendelni. 

 dscn0237.JPG

Picuri Kocsma

Balatonalmádi, Baross Gábor út 2, 8220

https://picurikocsma.hu/

Kint foglaltunk helyet a sörasztalnál, emlékeim szerint be is be lehetett menni rendelni.

 

Kutics Balázs Porció Vendéglő

Balatonalmádi, Baross Gábor út 3, 8220

http://www.porcio-etterem.hu/

A főbejáratnál egy kis lépcsőn keresztül lehet bemenni, de van pár kinti asztal is, és egy oldalsó kapun simán be lehet gurulni. Itt egy teraszos rész fogad. A székek, padok arrébb mozgathatóak igény szerint. A mosdóhoz én befértem a székemmel, de egy 70-80 cm-es szék már nem biztos, hogy befért volna. Sajnos a wc-hez nem lehet teljesen odaállni, mert nem tudok befordulni az ajtóra a szűkebb folyosón. Mint egy átlagos női wc-nél. A csap jól használható. A pincér kedves, az étel átlagos.

 

Corner Étterem és Kávézó

Balatonalmádi, Városház tér 5, 8220

http://corneralmadi.hu/

Ide nem tértünk be, de kívülről úgy tűnt nem lépcsős. Legközelebb szerintem ez lesz a választásom.

 

La Villa Étterem és Pizzéria

Balatonalmádi, Balatonfüzfői út 82, 8220

http://www.lavilla.hu/

A kert részben helyet lehet foglalni.

 

Coop, Penny, Spar

Mint mindenhol máshol itt is ugyanolyanok. Ha nem önnyíló a bejárat, a forgón beengedőt kicsit megemelve lehet arrébb tolni, ebben akár kísérőnk, akár egy dolgozó segítségét is kérhetjük. Én mondjuk általában a bevásárló kocsi betolón szoktam átmenni, ha van rá lehetőség.

 dscn0186.JPG

Szent Margit Kápolna

Balatonalmádi, Martinovics u. 2, 8220

A járdára át tudunk menni. A kapun egy kis lépcsőn juthatunk a kertbe. Majd a kövekkel kirakott úton az ajtóhoz, ahol szintén egy lépcső van.

 

Balatonalmádi Szent Imre Római – Katolikus Plébánia

Balatonalmádi, Dr. Óvári Ferenc u. 28, 8220

Az utcáról meg lehet szemlélni a sok lépcsővel együtt.dscf4955.JPG