Keszthely

https://www.keszthely.hu/

 dscf3949.JPG

Cadillac múzeum

8360 Keszthely, Kossuth Lajos utca 77.
http://www.cadillacmuzeum.hu/

Diák jegyet tudtak volna adni, de végül a tulaj meghívott. Az ajtókat segítettek kinyitni, szintkülönbség nem volt. A felújított Cadillac-ek között óvatosan mozogtam, nehogy kárt tegyek bármelyikben. A tárlatvezetéshez egy idő után csatlakozott a tulajdonos is, aki néhány dolgot kiegészített, mondta, hogy nyugodtan menjek közelebb, kinyitotta a kocsi ajtókat, hogy a belsejüket is szemügyre vehessem. Kellemes élmény volt, és csodálatosak az autók!

 

Vadrózsa Étterem és Pizzéria

8360 Keszthely, Városház utca 21.
https://www.facebook.com/vadrozsaetterem.keszthely/

Már nagyon éhes voltam, amikor rábukkantam erre az étteremre. Kívülről úgy tűnt nem tudok egyedül bejutni, de a gyomrom azt súgta menjek tovább. A kapu után jobbra van egy nagyobb lépcsős bejárat, de ha tovább haladunk a kerthelyiség felől – ahova szintén leülhettem volna – egy pár küszöbnyi különbséggel be is lehet gurulni az étterembe. Nagyon kedves, hívogató volt számomra. Kedves kiszolgálás volt, finom étel és ital. A tulajdonos is odajött hozzám és jót beszélgettünk. A mellékhelyiség nem akadálymentes, egy kisebb térben egy wc. Számomra könnyen használható volt. Biztosan visszatérek még ide az életben!

 

Kikötő – Keszthely Móló

http://www.setahajo.hu/
https://balatonihajozas.hu/ 

Az odavezető út mentén, kis butikok vannak, meg egy szép tér előtte, ezeket is könnyedén körbe lehet járni. A Hableány sétahajóra, fel lehet menni kerekesszékkel is. A többi hajóról érdemes az állomáson tájékozódni. :)

dscf3962.JPG 

Városi Strand

8360 Keszthely, Csík Ferenc sétány (internet..)
Pavilonsor Balaton felőli oldalán van egy bejárata
https://west-balaton.hu/keszthely/keszthely-strand/varosi-strand-keszthely
https://www.keszthely.hu/turistaknak/strandok 

A kikötő melletti fizetős strand elég nagy. Van egy állandó móló, aminek a végébe könnyedén ki lehet gurulni. A legvégén csobbanni is lehet a vízben, ha épp úgy tartja kedvünk. Ezen a részen nincs akadálymentes wc. A strand legvégében van a homokos rész, gyerekek számára. A többi részen lépcsőn lehet bejutni a vízbe. A csúszdához is lépcsők vezetnek fel. Van egy medence is a területen, ennek nincs külön peronja, így a széléről könnyen be lehet ugrani a vízbe. A büfék boltok használhatóak, de nem kimondottan akadálymentesek. Ha kérünk segítséget biztosan kihozzák az ételt vagy italt. A homokos részhez legközelebbi kinti zuhanyba nagy nehezen bele tudtam egyedül is menni, de nem folyt belőle víz. A többi esélytelen volt számomra. Mozgássérült wc-re nem emlékszem, talán elől volt egy, de mivel én hátul voltam, nem használtam. A női wc-hez egy kis padkán kellett felugratnom, ez után már használható volt, a wc-re rá lehetett fordulni, szemből.
Nem ez a legjobban kialakított strand mozgássérülteknek, de szerintem azért félkomfortos.

 dscf3965.JPG

Buszpályaudvar, vasútállomás

8360 Keszthely, Mártírok útja 2, 8.

A pályaudvar szépen fel van újítva, de alacsonypadlós buszt nem láttam. Mellette van a vasútállomás, itt már elég rég szálltam le a vonatról, akkor nem ütköztünk lépcsőkbe. Mobil emelő található az állomáson. És az internet azt írja, hogy mozgássérült wc is van, de erről nincs saját tapasztalatom. Azt hiszem pár éve újították, de ebbe nem vagyok biztos.

 

Hotel Via

8360 Keszthely, Balaton út 15. (ezt írja az internet)
Borbás Vince sétány végén van ;)
http://www.szallaskiado.hu/hotel-via-keszthely/

 Elméletileg ez egy akadálymentes szállás. A pár lépcső mellett a bejáratnál van egy meredekebb rámpa. Lifttel lehet felmenni az emeletekre. A szobában el lehet férni, a fürdő használható. Ahol mi voltunk, volt erkélyünk, de egy lépcsőn keresztül lehetett csak megnézni a kilátást. Az étterem is megközelíthető, ha kérünk a szálláshoz reggelit. Nagy kert van és saját strand rész, ahova csak kevés külsős téved. Itt lefelé és felfelé is kell egyet padkázni, hogy odaérjünk a lépcsőkhöz, ahol le tudunk ereszkedni a vízbe. A kerti részben a grillező hely is jól használható, a sörpadok és hozzá az asztalok nem a legjobb számunkra, de a végébe oda lehet férni, vagy ki lehet venni egy-két padot.

 szalass_4.JPG

Helikon Kastély park

8360 Keszthely, Kastélypark 1.
http://helikonkastely.hu/hu/

Ha Keszthelyen járunk, érdemes meglátogatni a Festetics-kastély területét. Gyönyörű szép az egész! A Kastély épülete nem akadálymentes, viszont az udvarában el lehet bóklászni, néhol murvás az út, de sok helyen jól járható! Van egy hintó kiállítás, ami könnyen látogatható és egy vadászati kiállítás, amihez szintén nem lépcsők vezetnek, lift segítségével az összes emelet kiállító termét meg lehet lesni.

kiallitas_25.jpg