Irány Pécs

http://www.pecs.hu/

 

Pécsi Vasútállomás

7623 Pécs, Indóház tér 1.
https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/vasutallomas/pecs

Vonattal érkeztünk a kultúra városába. A vasútállomás teljesen akadálymentes(nek néz ki), fel van újítva, kicsit Szeged feeling-em volt, lift nélkül. Az ajtók kézzel nyithatók, a jegypénztár inkább a járóknak lett kitalálva, de használható. Elméletileg, ha nem ülök át a vonaton (az egyébként külön kocsi bármelyik ülésére), nem kell helyjegyet vennem. Hozzáteszem ezt a lehetőséget se az e-ticket, se az automata nem ismeri, és a jegypénztárosnak is magyarázni kellett kicsit. Eredetileg a kalauztól szerettem volna megvenni egyben a jegyemet, de neki a gép nem tudott kiadni Ivacstól Pécsig. Emelő van Pécsett, és a Keletiben is. Pozitív tapasztalat volt, hogy nem kellett külön elmenni, szólni, hogy fel illetve le szeretnék szállni (elég volt a 48 órával korábban való bejelentés), mindenhol kedvesek voltak. Az állomáson nem kerestem mellékhelységet, így arról nem tudok írni, de a weboldal azt írja, hogy van.

Pécsi közlekedés

http://www.pecs.hu/tartalmak/Menetrend

A vasútállomástól közel van a belváros. Az első templom – amit már nevezhetünk helyi látványosságnak – az állomással szemben (160m). De a legmesszebbi pontja is kb 1,5 km, bár hegynek felfele kell menni, azért még tűrhető a meredeksége. Zömében szép zöld alacsony padlós buszok járnak, a belvárosban, és kijjebb is. Ritkán láttam csak magasat, az is inkább valamelyik környező településre tartott. A padkák meg vannak csinálva a legtöbb helyen. A Dzsámihoz vezető Irgalmasok utcája fel van újítva és nagyrészt sétáló utca, öröm rajta közlekedni. A Király utca – ami a leghosszabb sétáló utca – is könnyedén járható, és nagyon hangulatos. Ha betévedünk egy két olyan helyre, ahol csak lakóházak vannak, le tudja rombolni az illúziónkat. De a turista részek a legtöbb helyen fel vannak újítva. A környező Tettyére is alacsonypadlós busszal lehet kimenni. Mi végig láb illetve kéz busszal közlekedtünk, úgyhogy tapasztalatot nem tudok megosztani a buszozással kapcsolatban.

 

Fordan Hotel

7622 Pécs, Bajcsy-Zsilinszky utca 14-16.
http://www.fordanhotel.hu/

A www.booking.com oldalon keresgettem szállásokat, ez volt a legolcsóbb, amit kidobott akadálymentesnek. Le is volt akciózva és menni is szerettem volna, így itt foglaltam szállást. Meglátván a lépcsőket, nem tudtam mit gondoljak, de hát ha azt írták, hogy akadálymentes, akkor annak kell lennie. Így buzgón mentem tovább, és megláttam a lankás rámpát. Ezen felgurulva egy fotocellás ajtóhoz érkeztünk. A recepciós pult szemben, elég magasan. Nem láttam én se, hogy van-e benn valaki. De volt, kaptunk egy cetlit, amit az alacsony várakozó asztalnál kitöltvén megkaptuk a szoba kártyánkat. A lift gomb magasan található, én kényelmetlenül értem el és a lift tükre se nekünk lett felhelyezve. Kicsit korábban érkeztünk, mint a bejelentkezési idő, de már elő volt készítve a szobánk. A régi épület egy modern belsőt rejtegetett. Az ajtónk a kártya segítségével könnyedén nyitható, sőt ha jól láttam, még ön nyitó is volt rajta – ami mondjuk most nem üzemelt. A hely nekünk elég volt, bár amikor berakták a kiságyat már kicsit szűkösebb, ide-oda rakosgattuk annak megfelelően, hogy ki szeretnénk menni, vagy az ágyra átülni, esetleg a szekrényből kivenni valamit. Kis családias hangulatú. Szerintem kiságy nélkül, két kerekesszékesnek is kerülgetnie kellett volna egymást. Az ágy magas és csak az egyik oldalról közelíthető meg székkel, az ágy végébe is oda lehet gurulni, de csak oldalt állva. A szekrény nagyszerűen megoldva, könnyedén oldalra csúsztatható ajtós. Sajnos az akasztós rész a szekrény tetejében található, de a polcok remekül használhatóak, és mellette a falon van két kabát akasztó elég alacsonyan is. Az ablakot egyedül nem tudtam volna kinyitni. 
A fürdőben van elég hely. Az összefolyó viszonylag jól működik zuhanyzásnál. Két széket készítettek be, én a fából készült mellett döntöttem. A csap alá be lehet férni, viszont itt a tükörbe alig látni magunkat, de kint van egy teljesalakos tükör. A konnektor itt magasan található. A törölközőt a radiátorra vagy a kapaszkodóra tudjuk felakasztani. A wc normál magasságban van, mindkét oldalán kapaszkodóval.

Az étteremhez egy belső ajtón lehetett átmenni, ami azzal a kártyával volt nyitható, amivel a szobánk is. Sok biliárdasztal, hangulatos est várt volna itt ránk, de én csak ételt megmelegíttetni mentem le, így az öltözékem sem stimmelt a többiekéhez. Mi nem kértünk reggelit a szálláshoz, de talán jobb is, mert itt lenn látom, hogy 3-4 lépcső vezet az asztalokhoz. Mikor rákérdeztem, hogy oldanák meg, hebegtek-habogtak, hogy felvinnének. A bár pult is magasan van.

 

Árkád Pécs

7622 Pécs, Bajcsi-Zsilinzsky utca 11/1.
http://www.arkadpecs.hu/

Tipikus ÁRKÁD-os elrendezés. A bejárati ajtó nem önnyíló. Az üzletekbe könnyedén be lehet gurulni. Az éttermi résznél álláshoz vannak kialakítva a pultok. Az asztalok alá könnyen be lehet férni és a széket arrébb rakni. Lift csak egy helyen van, ha a Bajcsy-Zsilinszky utca felől érkezünk, bal oldalt. Mellékhelység és pelenkázó az emeleten van.  Kulcsot kell hozzá kérni a takarítótól, aki a női és férfi wc között foglal helyet. A mozgássérült wc-ben elég nagy hely van, kicsit régebbinek tűnik, de teljesen jól használható. Normál magasságban van a wc kagyló. A csap alá be lehet férni, a kuka jól használható, az ajtó zárható és elég széles.

 dsc_2368.JPG

Pécsi Zsinagóga

7621 Pécs, Fürdő utca 1.
http://www.iranypecs.hu/hu/info/latnivalok/ertekes-pecs/zsinagoga.html

Kossuth tér felől könnyen megközelíthető. A Zsinagóga előtt jobb oldalt van egy nyilvános illemhely, a piktogram alapján mozgássérült is. Lift visz le a föld alá illetve lépcső is van, ha inkább ezt választanánk.

A Pécsi Zsinagóga kívülről gyönyörű látvány messzebbről. De kb.: 10-15 lépcső vezet a bejáratig.

A Kossuth téren több mellszobrot is megleshetünk, megpihenhetünk kicsit jó idő esetén. A Bajcsy felőli részében pedig egy turistáknak kihelyezett táblán böngészhetjük, hogy merre vezessen az utunk tovább.

 

Európa pékség

7621 Pécs, Irgalmasok utcája 3.
https://www.google.hu/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=eur%C3%B3pa+p%C3%A9ks%C3%A9g+p%C3%A9cs&rflfq=1&rlha=0&rllag=46072482,18230615,234&tbm=lcl&rldimm=5189907378842308601&tbs=lrf:!2m1!1e2!2m1!1e3!3sEAE,lf:1,lf_ui:9&*

Sajnos a Google nyitva tartás nem mindig megbízható, inkább irányadó. Mi többször jártunk úgy, hogy zárva találtuk a helyet, amit a Google nyitva jelzett. Ha útközben egy kis pék sütire vágyunk, ide betérhetünk, az egyik ajtó szintben van és be is lehet rajta férni.

 

Szent Sebestyén vértanú templom és Zsolnay-kút

7621 Pécs, Széchenyi tér 5.
https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj6yoK_i-rSAhWEaxQKHQ3ZDVYQFggdMAE&url=http%3A%2F%2Fm.iranypecs.hu%2Fhu%2Finfo%2Ffelfedezo%2Fseta-a-varos-vallasi-sokszinusege-menten%2F10-irgalmasok-szent-sebestyen-vertanu-temploma.html&usg=AFQjCNFmHqiObILruLecjX5-hVtw6GUUpg&sig2=_Tv70Y7LhBTseGM1bviYJA

A templom előtt helyezkedik el a Zsolnay-kút, amihez könnyedén oda lehet gurulni. A templomot nem terveztük megnézni, de amikor megláttam, hogy nincs egy lépcső sem, úgy éreztem be kell mennünk. Bubu még úgy sem volt ezelőtt ilyen helyen. Jobb oldalt volt nyitható az ajtó. Bent minden szintben volt, körbe lehetett járni, az oltárhoz sem vezetett lépcső. Kellemes tapasztalat.

dsc_2341.JPG
Gázi Kászim pasa dzsámija

7621 Pécs, Széchenyi tér 20.
http://www.iranypecs.hu/hu/info/latnivalok/a-torok-kor/gazi-kaszim-pasa-dzsamija.html

Az egész Széchenyi tér nagyon hangulatos, nappal is és este is. A Hunyadi szobor, a Szentháromság szobor, a Városháza, a Dzsámi, a Szent Sebestyén templom, a Zsolnay kút, az innen induló Király utcai sétáló utca mind-mind hozzájárul, hogy az ember visszavágyjon ide.
A dzsámihoz korábban begyűjtött információim alapján nem tudtunk volna bemenni. A kis lépcsősor is erre utalt, ami a pénztárhoz vezetett lefele. Így csak kívülről terveztük megnézni. Viszont a hátuljához érve, láttunk a kb.: 1,5 lépcső felett egy rámpát. Ezért kísérőm vissza lement megkérdezni, hogy be tudunk-e menni. Jöttek, nyitották a hátsó ajtót. A hatalmas teret egy boltíves fal választja ketté. A hatalmas orgona ámulatba ejtő. A kis helységekbe is könnyen be lehet gurulni, az ajtónyitás után. Az alsó szintre lépcsőjáró segítségével lehet lejutni – elméletileg – mi kb.: fél órát töltöttünk a fönti részen, ennyi idő alatt nem tudták elindítani, mert aki épp aznap ott volt nem értett hozzá. Végül nem mentünk vissza másnap megnézni a lenti részt, de így is csodálatos látványban volt részünk.

 dsc_2348.JPG

Lakatok

7621 Pécs, Janus Pannonius utca

Az út mentén pár kerítésen, több helyen vannak lakatok, ha kedvünk tartja mi is felaggathatunk egyet!

 dsc_2272.JPG

Püspöki Palota

7621 Pécs, Dóm tér 2.
http://pecsiegyhazmegye.hu/latnivalok/puspoki-palota

Mi csak wc-re szerettünk volna bemenni, a portás viszont azt mondta, hogy most ép zárva van, de feljebb van valószínűleg mozgássérült wc. Felmentünk a macskaköves emelkedőn – a Székesegyház irányába majd balra. Oda is értünk a helyhez, aminél kb 3-5 lépcső fogadott minket. Kísérőm bement érdeklődni. A válasz alapján, van mozgássérült wc, de lifttel kell felmenni, ami most nem üzemel a szomszédban lévő munkálatok miatt – bár azt se értettem, hogy a liftig hogy jutnék el, hisz pár lépcső vezetett oda is. Itt még azt is megtudtuk, hogy a Püspöki palota lépcsős, nem éri meg másnap visszajönnünk, amikor nyitva van.

 

Pécsi Székesegyház

7621 Pécs, Dóm tér 2.
http://pecsiegyhazmegye.hu/latnivalok/szekesegyhaz

A Székesegyházhoz csak pár út vezet.. Mi alulról közelítettük meg egy régi macskaköves emelkedőn – nem nagy élmény. A Google szerint jobbra is elmehettünk volna, de emlékeim szerint arra is macskakövek voltak, talán kicsit lankásabb. Felfelé távoztunk, ami egy szintén meredek emelkedő. A járdára kiérve, jobbra fordulva, kb.: 5-7 lépcső keresztezi utunkat a következő buszmegálló után. A pár szobrot viszont kényelmes sétával meg tudjuk nézni az út és a Székesegyház között. Ha a járdára kiérve balra fordulunk szintén egy kátyús, nagyobb négyszögekből kirakott úthoz érünk. Itt, ha átmegyünk a zebrán jobbra és jobbra fordulunk, a kisebb forgalmú úton biztosan végig tudunk menni, innen talán még szebb is lesz a kilátás a Székesegyházra meg a kis szobrokra. Vagy ha balra fordulunk, a Barbakán mentén le tudunk menni az első utcáig, talán ez lehet gyalogosan a legjobb megoldás. Azt hiszem legcélszerűbb kocsival érkezni, így talán a Dóm parkolójába is beengednek. (Persze ezt nem tapasztaltam.) De ha már oda értünk a Székesegyház elé, a macskaköveken átvergődve egy kis oldalrámpán tudunk felgurulni a hatalmas ajtóhoz. Az ajtó nyitásában segítségre szorulunk, ha csak nem tárt ajtókkal várnak minket. Odabent csodálatosan szép minden, a hatalmas térben, csak úgy elveszik a pár ember.

A Püspöki kincstárnál (Káptalan utca 6.) nem voltunk, de az interneten azt írja, hogy látogatható mozgássérültek számára. http://pecsiegyhazmegye.hu/latnivalok/kincstar

 dsc_2291.JPG

Középkori Egyetem

7621 Pécs, (Dóm tér 23.)
http://www.kozepkoriegyetem.hu/

A bejáratához is jól járható rámpa vezet. Az épület mellett egy lépcsősor vezet fel a Középkori Egyetem felé. Azt nem tudtuk meg, hogy az épületben csak a pénztár van-e vagy más is, mert zárva volt. Tudnivaló, hogy itt volt Magyarországon először egyetem.

 

Barbakán

7624 Pécs, Barbakán tér
http://www.iranypecs.hu/hu/info/latnivalok/bazilika-es-kornyeke/barbakan.html

A kert részébe az Aradi Vértanúk útjáról le lehet látni, de lépcsők vezetnek a zöld területre. A bástyához ebből kifolyólag nem is mentünk el. De lehet, a másik irányból az aljába be lehet menni.

 dsc_2305.JPG

Csalogány Presszó.

7624 Pécs, Kacsóh Pongrác utca 2.
http://etterem.hu/csalogany-presszo?from=kocsma.hu

Ide csak a mellékhelység miatt tévedtünk, amihez 3 lépcső vezet.. de egy ottani ember segítetett felmenni. Ezen kívül, önkiszolgáló, a pult elég magasan van, a csocsó is álló csocsó. De az asztalhoz kényelmesen oda lehet ülni és a bejáratnál nincs lépcső.

 

Duna Döner

7621 Pécs, Széchenyi tér 8.
https://www.facebook.com/pages/Duna-D%C3%B6ner-P%C3%A9cs/1572017596343493

Egyrészt hívogató volt, másrészt, a hideg miatt a lépcső nélküli ajtót bezárták. Kísérőm bement szólni és egyből jöttek, kinyitották az akadálymentes bejárót. A kínálat jól látható. Az ételt kihozzák az asztalhoz. Lent csak pár asztal van, de az itt étkezők nagy része felmegy, így nekünk volt elég helyünk. Finom gyrost ettünk itt.

 

Király utca

http://pecs.varosom.hu/latnivalok/terek-parkok/Kiraly-utca-1.html

Pécs leghosszabb sétálóutcája hangulatos. Az éttermek, kávézók kiülős része könnyedén használható, általában egy lépcső vezet a benti részükhöz, amit néhol rámpa helyttesít.

dsc_2362.JPG

Pécsi Nemzeti Színház

7621 Pécs, Perczel Miklós utca 17.
http://www.pnsz.hu/

Nem mentünk be előadásra, de kívülről, a Király utca felől csak lépcsős bejáratot láttam.

 dsc_2365.JPG

Dubai szupermarket

7621 Pécs, Király utca 15.
https://www.facebook.com/Dubai-Supermarket-P%C3%A9cs-735351043296593/

Ide egy kis rámpán lehet begurulni. Bent kis hely van, de segítőkészek az eladók. A kassza normál magasságban van. Különböző országok ételhez szükséges alapanyagai közül válogathatunk itt. 

 

Memi pasa fürdője

7624 Pécs, Ferencesek utcája 64.
http://www.iranypecs.hu/hu/info/latnivalok/a-torok-kor/memi-pasa-furdoje.html

A kőfaltól nehezen látni le, de a lejáróknál be lehet kukkantani.

 

Postapalota

7621 Pécs, Jókai utca 10.
http://www.museum.hu/muzeum/1221/Postapalota/info

Idő szűkén ide se tértünk be, de kívülről egy rámpát lehetett látni, és az interneten is akadálymentesnek van megjelölve.

 

Szent Ágoston-templom

7626 Pécs, Szent Ágoston tér 1.
http://szentagoston.plebania.hu/

Csak a túl oldalról láttam, de szemet ütött a rámpa a bejáratnál.

 

Múzeum utca – Káptalan utcában

http://www.pecsimuzeumok.hu/

http://www.iranypecs.hu/hu/info/latnivalok/unesco-vilagorokseg/okereszteny-mauzoleum.html

Több Múzeum zárva volt sajnos, amikor mi mentünk. Várostörténeti Múzeum, Zsolnay Múzeum, Vasarely Múzeum, Csontváry Múzeum – az interneten fel van tüntetve, hogy ezeket ingyen látogathatjuk, tehát gondolom legalább részben akadálymentesek. Az Ókeresztény Mauzóleumról nem találtam hasonló információt, viszont a képek alapján lefelé kell menni lépcsőn.