Hévíz

http://www.heviz.hu/

 

Magával ragadó az a pár kis utca, amiből áll Hévíz, újra és újra visszavágyom. Akármerre mentünk, jól járhatóak voltak a járdák. A turista térképeken jelölve vannak a lépcsők. A központi részen, a tóhoz közel nincs túl nagy szintkülönbség sem.

 

Tóstrand

Főbejárat: Schulhof sétány
Festetics Fürdőház: Ady Endre utca
Északi bejárat: Deák tér (időszakos nyitva tartással)
http://www.heviz.hu/hevizi-to/tofurdo-informacio-arlista

Teljesen fel van újítva, teljesen akadálymentes az egész, az emelőtől elkezdve, az öltözőig, a mozgássérült wc-ig mindennel fel van szerelve. Pozitív csalódás volt 8 év után újra ellátogatni ide. 8 éve volt emelő, de fél óra múlva, amikor meglett a kulcs, alig tudták használni. Ehhez képest, most több emelő is van, és van mellette egy ember aki ért is hozzá.
Kint van egy kis medence kis csúszdával a gyerekek részére. A wellness részt nem próbáltam ki.

 

Szentlélek-templom

8380 Hévíz, Széchenyi utca (38.)
https://west-balaton.hu/heviz/heviz-latnivalok/szentlelek-romai-katolikus-templom

A belvárostól egy meredekebb úton lehet megközelíteni. Egy újépítésű templom, ami akadálymentes. A lépcsők oldalán egy kicsit meredekebb rámpán lehet eljutni az ajtóig, ami könnyedén nyitható. A tisztaság és a nyugalom jellemzi.

 dsc_1343.JPG

Magyar csárda

8380 Hévíz, Tavirózsa utca 2.
http://www.magyarcsarda.hu/

Innen csak rendeltünk ételt, de a honlapon külön említi, hogy akadálymentes. Mivel finom volt nagyon a hami, egyszer meglátogatom személyesen is.

 

Rózsakert

8380 Hévíz, Rákóczi utca 17. (Bejárat: Gr. Festetics György tér)
http://www.rozsakertheviz.hu/

A Tóstrandtól nem messze, egy teljesen akadálymentes étterem és bisztró. Mi a teraszon foglaltunk helyet, hála a jó időnek. A benti részhez csak rámpa vezet, nem hiszem, hogy szabvány, de nem túl nehéz felmenni rajta. A wc-éknél van akadálymentes wc is, ahol elég nagy a hely. Az ajtót kapaszkodó segítségével könnyedén be lehet csukni. Egy valami takarító műszeren kívül más furcsaság nem volt benn. Kapaszkodó van a wc mellett. A csap könnyedén használható.
Átlagos ételek, kedves kiszolgálás jellemző.

 dsc_1354.JPG

Takács Apartman ház

8380 Hévíz, Kisfaludy utca 30.
http://www.takacs.hu/

Akadálymentes szobát kerestünk. Este érkeztünk, a recepcióhoz kb. 5 lépcső vezetett. Aztán a szobánkhoz a murvás út. Majd két lépcső. Átlagos szoba, fürdővel, ami számomra használható. Talán még a két lépcsőn is fel tudtam volna menni, mert egymástól elég távol voltak, hogy elférjen köztük a székem, de nem próbáltam. Mindegy késő van, nem reklamálunk, eszünk, alszunk.
Másnap mentem, hogy kifizetem a szobánkat. A lépcsőn sikerült egyedül lemennem. Jé, itt egy ajtó, a recepció épület hátoldalában, lássam nyitva van-e. Igen. Na akkor ez csak egy első rossz benyomás volt, mert hátulról akadálymentesen be lehet menni, a recepció elég alacsony és az asztalok is használhatóak. Az úszómedencéhez és jaquzzihoz se vezet lépcső. Végül megkérdeztem, hogy van akadálymentes szobájuk is? Van, csak nem jeleztük, hogy azt kérünk, kellett volna külön írni. Segítőkész volt nagyon, körbemutatott mindent. Van egy apartman ház 2+2 fős. Akadálymentes fürdővel, wc-vel, rendesen felszerelve. Kérésre műanyag széket is tudnak biztosítani. Zuhanytálca nincs, hanem lejt a padló a lefolyó felé, és függöny sincs. Itt a szekrény kevésbé akadálymentes, mint ahol mi aludtunk. A szekrény ajtaja kifele nyílik, lent van pár polc, viszont az akasztós részt nem lehet elérni. Az ágy magasabb, mint átlagosan. A székek elmozdíthatóak az asztal mellől, az ajtók könnyedén nyithatóak. Van elég hely, két kerekesszékes is kényelmesen elfér, ha szeretne. A + 2 fő, a kanapén tud aludni a nappali részen.
Amelyik szobába mi voltunk, ugyanolyanból, van kicsit hátrébb is egy, amihez nem vezet lépcső. Ebben egy sima zuhanytálcás tusoló van, mellette a wc előtte a csap, a székem még befért a negyedik sarokba, egyedül tudtam használni ezeket. Az ágy itt is magasabban van, ugyanúgy van egy kanapéágy és egy fotel. A szekrény ajtaja egy sínen csúsztatható oldalra. Volt hűtő, vízforraló és pohár, az étkészletet hiányoltuk, de nem szóltunk érte.

A jaquzzihoz kb. 3 magasabb lépcső vezet. Az úszásra is alkalmas medencéhez pedig kicsit lépcsős létrán lehet le jutni. Én a medence széléről csobbantam be, gondolván úgyis ki tudok majd jönni a szélén. De kifele már hiába próbálkoztam, mivel a víz és a talaj között egy kb. 20 cm-es perem volt. A lépcsős létrán jöttem ki nagy nehezen, ez a része nem túl akadálymentes. Amúgy a víz nem túl hideg. És nem is túl mély kb. 110-120 cm-es.